گرچه پاندمی کرونا در سال جاری سبب شده گوگل نتواند به خوبی قابلیتهای جدید سیستمعاملش را به نمایش بگذارد؛ ولی طبق روال هر ساله، نسخهی جدید اندروید با نام اندروید ۱۱ امسال منتشر شده است.
بدون تغییر، با تغییرات فراوان
اندروید، سیستمعاملی است که بر روی دستگاههای متنوعی اجرا میشود و شرکتهای بزرگی مانند سامسونگ، الجی، وانپلاس، موتورولا، سونی و خود گوگل از خدمات آن بهره میبرند. نسخهی جدید این سیستمعامل اندروید ۱۱ نام دارد (بله. گوگل بالاخره نامگذاری بر اساس شیرینی و تنقلات را کنار گذاشته است) و گرچه تغییراتی انقلابی را در خود جای نداده؛ ولی گوشه و کنار آن با تغییرات قابل توجهی مواجه بودهاند تا استفاده از تلفن همراه برای کاربران سادهتر و لذتبخشتر باشد.
چطور اندروید ۱۱ را دانلود کنیم؟
آپدیتهای جدید اندروید با سرعت بسیار پایینی به دست کاربران میرسند؛ بدین معنا که تلفنهای معدودی در بازار، در حال میتوانند اندروید ۱۱ را اجرا کنند. شرکتهایی مانند سامسونگ، احتمالاً چندین ماه طول میکشد تا این سیستمعامل را به دست کاربرانشان برسانند.
اگر از مدل گوگل پیکسل ۲ یا جدیدتر از آن استفاده میکنید؛ میتوانید همین حالا اندروید ۱۱ را نصب کنید. بعضی مدلهای وانپلاس، شیائومی، اوپو و ریلمی نیز این آپدیت را دریافت کردهاند و تمامی مدلهایی که از اندروید وان استفاده میکنند نیز میتوانند به اندروید ۱۱ دسترسی داشتهباشند.
پیش از آپدیت، حتماً از محتویات دستگاه نسخهی پشتیبان تهیه کنید. سپس با مراجعه به مسیر تنظیمات، سیستم، تنظیمات پیشرفته، بروزرسانی، میتوانید این آپدیت را دریافت نمایید. اگر آپدیت جدیدی در این قسمت وجود ندارد، ممکن است تا چند روز دیگر آن را دریافت کنید.
قابلیتهای جدید و برتر اندروید ۱۱
ما در این مدت از نسخهی نسبتاً نهایی اندروید ۱۱ استفاده کردهایم و بر اساس آن، ۱۱ مورد از برترین ویژگیها را برایتان گرد هم آوردهایم. بیش از صد قابلیت جدید در این سیستمعامل وجود دارد.
(۱/۱۱) منوی پاور جدید
بزرگترین تغییر در رابط کاربری، به منوی پاور مربوط است. در گذشته تنها میتوانستید تلفن را ریاستارت یا خاموش کنید؛ ولی حالا به حساب بانکی، بلیطهای ثبتشده و چندین مورد دیگر دسترسی خواهید داشت.
در زیر کارتها، کلیدهای میانبر مربوط به خانهی هوشمند گوگل قرار دارد که به کمک آن میتوانید تجهیزات مختلف منزل را خاموش و روشن کنید. این کلیدها قابل شخصیسازی و تغییر هستند.
(۲/۱۱) پخشکنندهی موسیقی تغییریافته
تنظیمات پخش موسیقی از لیست نوتیفیکیشنها به داخل نوار دسترسی سریع منتقل شده تا به راحتی آن را پیدا کنید. ظاهر این ویجت مرتبتر شده و با سایر برنامههای استریم و پخش موسیقی (و فیلم) نیز هماهنگی دارد.
در کنار این ویجت، گزینهای قرار گرفته تا بتوانید بین پخشکنندههای مختلفی مانند اسپیکر، بلندگوی خارجی، هندزفری و هدست بلوتوث جابهجا شوید.
(۳/۱۱) حبابهای مکالمه
قابلیتی شبیه به Chat Heads در پیامرسان فیسبوک، اینبار در اکوسیستم اندروید پیادهسازی شده است. برای فعال کردن آن به مسیر زیر مراجعه کنید:
Settings > Apps & Notifications > Notifications > Bubbles
در قسمت نوتیفیکیشنها، کلید جدیدی در کنار مکالمات وجود دارد که با انتخاب آن، مکالمه به صورت حباب در میآید تا به سرعت به آن دسترسی داشته باشید. حتی میتوانید مکالماتی را انتخاب کنید تا همواره به صورت حباب نمایش داده شوند.
(۴/۱۱) نوتیفیکیشنهای هوشمندتر
گوگل همیشه حقهی جدیدی برای نوتیفیکیشنها در آستین دارد. در اندروید ۱۱، اعلانها دستهبندی میشوند؛ مثلاً تمام پیامها در گروه Conversations قرار میگیرند. همچنین، قابلیت اولویت بندی نیز در دسترس شما خواهد بود تا اعلانها را در سه گروه بیصدا، معمولی و اولویت اولی دستهبندی کنید.
اعلانهای اولویت اولی همواره با صدای زنگ همراهند و حتی در حالت Do not disturb نیز همراه شما خواهند بود؛ البته باید این قابلیت را از داخل تنظیمات فعال کنید.
(۵/۱۱) ضبط نمایشگر
چه قصد داشته باشید مهارتهایتان را در بازیها به رخ دیگران بکشید و چه بخواهید نحوهی اتصال به وایفای را به پدربزرگتان آموزش دهید، اندروید ۱۱ در کنار شماست. پس از مدتها انتظار، قابلیت ضبط نمایشگر بالاخره در این نسخه از اندروید در دسترس کاربران قرار گرفته است و از طریق تنظیمات سریع در نوار بالایی تلفن به آن دسترسی خواهید داشت. اگر نمیتوانید این قابلیت را پیدا کنید، کافیست با ادیت نوار ابزار، آن را به Quick Tile هایتان اضافه کنید.
با لمس این گزینه، پنلی برای تنظیمات ضبط به شما نشان داده میشود و پس از تأیید، شمارش معکوس برای ضبط آغاز خواهد شد. برای پایان دادن به ضبط، کافیست نوتیفیکیشن مربوط به آن را لمس کنید تا بتوانید محتوای تولید شده را ادیت، ذخیره و منتشر کنید.
(۶/۱۱) تنظیمات دسترسی محدودتر
برنامههای جدید برای دسترسیهای مشخصی از شما اجازه میگیرند؛ از جمله میکروفون، دوربین، موقعیت و سنسورهای دیگر. در بسیاری از موارد، برنامه به این ویژگیها نیاز دارد تا کارش را به درستی به انجام برساند؛ ولی بعضی برنامهها از این موضوع سوء استفاده میکنند و دسترسیهایی را درخواست میکنند که ممکن است منجر به لو رفتن اطلاعات شما شود.
در اندروید ۱۱، شما میتوانید کاری کنید که هر برنامه، برای هر دسترسی، در هر دفعه، نیاز به درخواست دوباره داشته باشد و بدینگونه کنترل بیشتری بر روی امنیت دستگاه خواهید داشت. همچنین میتوانید این دسترسیها را تنها به زمان استفاده از برنامه محدود کنید. قابلیت ایجاد محدودیت زمانی نیز وجود دارد؛ بدین معنا که برنامهها پس از گذشت زمان، دسترسیهای خود را از دست خواهند داد و برای استفاده از آنها باید از شما اجازه بگیرند.
برای تنظیم این موارد، آیکون برنامه را برای چند ثانیه لمس کنید، گزینهی Info را انتخاب کنید و به بخش Permissions رجوع کنید.
(۷/۱۱) تاریخچهی اعلانهایتان را مشاهده کنید
تا به حال شده که اشتباهاً نوتیفیکیشنی را حذف کنید؟ ایرادی ندارد. اندروید ۱۱ به شما اجازه میدهد تاریخچهی تمام نوتیفیکیشنهایتان را مرور کنید. برای این کار به آدرس زیر مراجعه کنید:
Settings > Apps & Notifications > Notifications > Notification History
با لمس هر نوتیفیکیشن، مستقیماً به برنامهی مربوط به آن هدایت خواهید شد.
(۸/۱۱) برنامههای مختلف در در قسمت «بهاشتراکگذاری» پین کنید
اگر همیشه برای پیدا کردن برنامهی مورد نظرتان برای انتشار فایلها در اندروید با مشکل مواجه بودهاید، این ویژگی برای شماست. حالا میتوانید برنامههای کاربردیتر را در بالای منو پین کنید و بلافاصله به آنها دسترسی داشته باشید. این منو میتواند برای هر برنامه به صورت جداگانه شخصیسازی شود تا در هر برنامه، لیست مورد علاقهی خودتان را داشته باشید.
برای این کار، در منوی به اشتراک گذاری، برنامهی مورد نظرتان را تپ کنید و آن را در هر موقعیتی که میخواهید، پین کنید.
(۹/۱۱) دستیار صوتی ویژهی معلولین، بهبود یافته است
گوگل چند سال پیش یک دستیار صوتی را به اندروید اضافه کرد تا به کمک کسانی که به واسطهی اختلالات جسمانی در استفاده از دستگاه با مشکل مواجهند، شرایط بهتری را تجربه کنند. این دستیار چندین دستور محدود را شناسایی میکرد و بعضی نواحی را با شمارههای خاص، علامت گذاری میکرد؛ ولی در اندروید ۱۱ با پیشرفت قابل توجهی در این قسمت مواجهیم. این دستیار میتواند دستورات زیادی را اجرا کند؛ ولی باید ابتدا برنامهی مربوط به آن (Voice Access) را نیز نصب کرده باشید.
(۱۰/۱۱) پیشنهادهای بهتر و دقیقتر
اندروید همین حالا هم پیشبینی میکند که ممکن است به کدام برنامه نیاز داشته باشید و آن را در لیست دسترسی سریع شما قرار میدهد. این پیشبینی بر اساس محیط اطراف شما و عادتهای شما تنظیم میشود؛ ولی اندروید ۱۱ به شما اجازه میدهد که پنل برنامههای پیشنهادی کاملاً جداگانهای را در هوماسکرین و در کنار داک اصلی داشته باشید. این پنل که در زیر داک اصلی قرار میگیرد، دائما بروزرسانی میشود و برنامههای مورد نیازتان را در دسترس شما قرار خواهد داد.
اگر بخواهید، میتوانید این لیست را نیز شخصیسازی کنید تا به عنوان مثال، برخی برنامهها هرگز به شما پیشنهاد داده نشوند. برای انجام این کار به مسیر زیر رجوع کنید:
Home Settings > Suggestions > Suggestions on Home Screen
همچنین میتوانید برنامههایی که تمایل دارید بیشتر پیشنهاد داده شوند را نیز مشخص کنید و با ترکیب این قابلیت با مورد قبلی، لیستی بسیار کاربردی در اختیار داشته باشید.
(۱۱/۱۱) سایر ویژگیهای کاربردی اندروید ۱۱
- قابلیت Do not Disturb حالا قابلیت شخصیسازی بیشتری دارد. به عنوان مثال، میتوانید چتهای به خصوصی را از داخل پیام رسان انتخاب کنید تا همواره به دست شما برسند.
- در هنگام استفاده از هندزفری بلوتوثی، میتوانید بدون هیچ مشکلی حالت پرواز را روشن کنید و هندزفریتان را به تلفن متصل نگه دارید.
- برای رفتن به صفحهی قبلی در اندروید، شما میتوانید به سمت راست یا چپ سوایپ کنید. در گذشته قابلیت شخصیسازی حساسیت این سوایپ وجود داشت؛ ولی حالا میتوانید این حساسیت را برای هر طرف به صورت جداگانه تغییر دهید.
اندروید ۱۱، از ۱۱۷ ایموجی جدید پشتیبانی میکند که ۵۵ مورد آن، رنگهای پوست جدید هستند. طراحی ایموجیهای دیگر نیز دستخوش تغییرات فراوانی شدهاست.
منابع : Wired ، iclarified
دیدگاه خود را بنویسید